De Wildlife Garden in mei

Het weer was nogal saai en bewolkt aan het begin van de eerste week van mei hier in South Shropshire, maar gelukkig kwam er wat helderder zonnig weer. Maar het was allemaal weer anders op de 9e – bewolkt, koel en winderig met wat regen, hoewel dit welkom zal zijn aangezien de tuin inderdaad erg droog is. Siskins waren nog steeds bij ons en zwartkop en tjiftjaf zongen allebei goed in de tuin en vanuit het bos naast de deur, plus een witborstje zong dagelijks vanuit de veldesdoorn aan het einde van de tuin. Ook zong er elke dag een zanglijster en ook een verre mistellijster was regelmatig te horen. De waterhoentjes gebruikten nog steeds de grote vijver en mannelijke en vrouwelijke zwavelvlinders werden in de tuin waargenomen, en er werd ook een enkel hulstblauw gezien. Een winterkoninkjesnest in de achtertuin aan de voet van onze grote meidoorn was erg druk, met een volwassene die duidelijk jongen voedde en een merelnest bij de potschuur werd constant bezocht door een mannetje met voedsel. Bluebells en stitchwort stonden prachtig in bloei in ons kleine stukje bos en roodborstjes werden gezien die voedsel naar een nest ergens in de boomgaard brachten.

Boshyacinten in de tuin!

Tjiftjaf

De tweede week van de maand begon met een paar heerlijke warme, droge dagen. Er waren nog steeds verschillende zwavelvlinders in de tuin en de bugel bloeide goed in de vochtige gebieden dicht bij de grote vijver, en fluitenkruid zag er prachtig uit in enkele van de schaduwrijkere weiden. Het weer werd erg koel op de 12e maar de zwavel vloog nog steeds en oranje puntjes waren er in overvloed, ondanks de wisselende weersomstandigheden. Pimpelmezen voerden nu een broedsel in een nestkast aan de zijkant van de potschuur en koolmezen gebruikten een bak aan de zijkant van het huis. The Big Meadow groeide snel – een mengsel van voornamelijk Phleum- en Holcus-grassen plus veel boterbloemen dit jaar, dus een heel andere mix van soorten dan voorgaande jaren. De zwaluwen met het nest in de veranda aan de voorkant van het huis waren erg actief maar ik wist niet zeker of ze aan het leggen waren. Het was stil in de Grote Vijver, maar de waterhoentjes waren weer aan het leggen toen hun nest door kraaien werd gepredateerd. Drie heggen waren erg druk in de tuin en een torenvalk zweefde over de Grote Weide op de 14e.

Jonge waterhoen wacht om gevoerd te worden

In de derde week van mei waren er nog veel oranje puntjes en zwavel in de tuin. Al onze gebruikelijke vogels, inclusief sijzen, waren nog steeds bij ons en een enkele veldmuis werd de meeste dagen onder de vogelvoeder buiten mijn raam gezien. Een paartje pimpelaars was druk bezig met het brengen van voedsel naar de nestkast op de potschuur en het vinden van voldoende voedsel in de tuin voor de kuikens. Aan de achterkant van het huis stond de tuin vol met fluitenkruid wat er prachtig uitzag. Op de 16e een enkele kommavlinder werd gezien, maar over het algemeen waren vlinders nog vrij schaars. De zanglijster was weer aan het zingen en op 17 . arriveerde een paar roodpootpatrijzen in de tuine en een whitethroat zingen en gezien in de lange tuin. Zwartkop, tjiftjaf en whitethroat zongen elke dag wat geweldig was en op 18 september verscheen er een mannelijke huismus in de tuin.e dat is hier altijd een plezier! Rondom de grote vijver waren verschillende mooie druifjes te zien maar andere libellen waren er niet.

Komma vlinder

De laatste week van mei was koel en bewolkt weer. Op de ochtend van de 23rd een volwassen boomkruiper, met pas uitgevlogen jongen, werd gezien in de grote meidoornboom aan de rand van mijn moestuin – een prachtig ding om te zien aangezien ze duidelijk net het nest hadden verlaten. De eerste gierzwaluwen van de zomer werden gezien boven de tuin op de 23rd en later een flink aantal huiszwaluwen. De volgende dag werden er nog meer gezien. Op de 26e de eerste gevlekte orchidee werd in bloei gezien en een gespikkelde bosvlinder zwierf door de fruittuin, plus een mannelijke zwavel fladderde rond de elzenwegedoorn. Rond de grote vijver begonnen een paar juffertjes te verschijnen en een wilde eend met verschillende eendjes verscheen ook als uit het niets! Gelukkig verlieten ze de tuin via een gat in het hek om de luxe van de grote vijver in het veld naast de deur te gebruiken, in plaats van meer krappe omstandigheden in mijn tuin in te nemen! De maand eindigde met een beetje broodnodige regen, maar zeker niet zoveel als we nodig hebben.

Over Dinchope Dagboek

Ik ben een plantenecoloog, gespecialiseerd in het tuinieren van wilde dieren voor meer dan 30 jaar, boeken schrijven en lesgeven. Mijn blog gaat over de twee hectare grote natuurtuin die ik heb aangelegd in South Shropshire.

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd. Maak een bladwijzer van de permalink.

creditSource link

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Lelabo.be
   Logo
   Shopping cart