De natuurtuin in april

De eerste zwaluw

De eerste week van april was heerlijk helder en zonnig, maar erg koud hier in South Shropshire. ‘s Nachts was de sneeuw die de Long Mynd bedekte, de Shropshire Hill die ik vanuit mijn kantoorraam kan zien, gesmolten, en alles voelde meer lenteachtig aan met primula’s die prachtig in bloei stonden in de tuin, en de sleutelbloemen goed onderweg ondanks de koele temperaturen. Onder andere vogels werd een enkele langstaartmees in de tuin gezien – de eerste van deze lieve kleine karakters sinds vele weken – maar er werd nog steeds geen tjiftjaf gezongen. Maar een verscheidenheid aan vinken gebruikten de vogelvoeders, inclusief de nu ingezeten sijsjes, en een enkele kleurrijke Vlaamse gaai werd bij verschillende gelegenheden gezien. de 5e van de maand was erg koud en winderig, maar toen warmde het weer een beetje op en er waren veel vogels in de tuin, maar geen zoogdieren, zelfs onze oeverwoelmuizen werden niet gezien. Een paar groenlingen waren graag geziene bezoekers in het licht van hun huidige achteruitgang, maar nog steeds geen moerasmees waarvan ik vrees dat we ze uit het gebied zijn kwijtgeraakt. Elders in de tuin kreeg de grote vijver bezoek van een paar wilde eenden, hoewel ze ook de grote vijver in het veld ernaast gebruikten en hopelijk dat als hun nestplaats zullen kiezen omdat er daar minder verstoring is.

Een zeldzame tuinbezoeker – Huismus!

De tweede week van de maand zag de komst van de tjiftjaf met twee zingende uit ons kleine bosgebied, en ook zwartkoppen arriveerden tegelijkertijd, en deze twee soorten luidden echt de komst van de lente in! De grote vijver, zonder de wilde eenden in de buurt, trok al snel een paar waterhoentjes aan – ons vorige broedpaar zou ik graag willen denken, omdat ze erg bekend leken met de tuin. We zagen deze week een enkele mannelijke huismus – een voor ons zeer ongebruikelijke vogel – en hij bracht korte bezoekjes aan de mus-nestkasten onder de dakrand. Vlinders in de tuin waren slechts drie soorten – oranjepunt in overvloed, zwavel die broedt op de elzenwegedoorn buiten mijn kantoorraam, en een enkele pauw. Oranjetip wordt altijd gezien in mijn moestuin waar we bloeiende vergeet-mij-nietjes hebben waar de oranjetip zich graag mee voedt. Een teleurstelling deze week was het gebrek aan leven in de Grote Vijver. Kikkervisjes groeiden snel in de moerassige vijver, maar in de grotere werden slechts een paar grote salamanders gezien. Rond de tuingrenzen en in Dormouse Wood was echter overal tussen de boshyacinten meer kruiskruid te vinden, en massa’s kruiskruid en rode koekoeksbloem bloeiden op onze plaatselijke bermen langs de weg. Er was geen spoor van ‘onze’ zwaluwen, maar een halve mijl verderop was het paar van onze buren teruggekeerd op de 14e – een paar weken eerder dan normaal. Het warme lenteweer hield aan tot het einde van de week.

In de derde week van de maand begon het waterhoenpaar hun nest te bouwen tussen het riet in de grote vijver, op exact dezelfde plek als vorig jaar. Alle gebruikelijke vogelsoorten werden rond de tuin gezien en een enkele grijze eekhoorn was een frequente bezoeker – de eerste sinds enige tijd. Er waren behoorlijk wat vinken in de tuin, de mannetjes kleurden prachtig. Dagelijks werden er meerdere heggen in de tuin gezien en twee koolmezen gebruikten de voederbakken veelvuldig. Op de 19e een van onze zwaluwen keerde terug en vloog naar de nestplaats in de veranda! De volgende dag zat hij op de draden over de achtertuin op zijn gebruikelijke plek! Een tweede verscheen de volgende dag in de late namiddag en voegde zich bij de eerste op ‘hun’ draad over de achtertuin. Er was toen een klein onderzoek van de nestplaats en het mannetje ging toen op de top van het huis op zijn gebruikelijke plek zitten, prachtig zingend.

Waterhoennest op de gebruikelijke plek

Op de 22nd van de maand lagen er meerdere eieren in het waterhoennest. Tjiftjaf en zwartkop zongen nog steeds overal in de tuin en het paar zwaluwen, soms met een derde, werden dagelijks rond het huis gezien en graasden over de landbouwgrond om ons heen. Een van onze bankwoelmuizen verscheen weer en dat deed me plezier! Ik zie ze en voer ze elke dag en ik zou het vreselijk vinden om te denken dat ze ons hadden verlaten! Op de 24e er waren 10 huiszwaluwen die in de tuin aan het grazen waren en drie groenlingen gebruikten de feeders. Helaas was aan het eind van de week het nest van de waterhoentjes, dat vrij dicht bij de oever van de vijver lag, gepredateerd, mogelijk door de plaatselijke aaskraaien. Ze verhuisden echter onmiddellijk naar het midden van een grote vijver in het veld ernaast, wat hen veel betere bescherming zal geven omdat er overhangende wilgen zijn en minder gemakkelijke toegang tot roofdieren.

Zwavelvlinderei dat op Els-duindoorn legt.

De maand eindigde met de sleutelbloemweide in de achtertuin in volle bloei en gevlekte orchideebladeren die in alle grasvelden van de tuin te zien waren. Het ziet er zeker naar uit dat de tuin hier in de vroege zomer erg kleurrijk zal zijn!

De Sleutelbloemweide

creditSource link

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Lelabo.be
   Logo
   Shopping cart